Bila jari jemari mulai 'menari'...

Segala yang tersirat di dalam hati, biarlah bertinta di sini.
Yang baik, dijadikan amalan.
Yang buruk, dijadikan sempadan.
Insya Allah.

Sunday, 9 March 2014

HENTIKANLAH!

TEKS        : Kasturi Puteh
GAMBAR : Google


MH370. 

Dah 'penat' dengar macam-macam spekulasi yang dibuat oleh pelbagai pihak. Jangan kata pihak media maupun agendi-agensi lain berlumba-lumba untuk memberi 'maklumat' terkini, anak-anak saya yang kat rumah, maupun yang dok jauh pun saling berlumba-lumba mengemaskini maklumat masing-masing kat grup WhatsApp keluarga kami mengenai status terkini MH370. Astaghfirullahalaazim!
Saya menulis entri kali ni, bukanlah dengan tujuan nak menyemarakkan 'kemeriahan' spekulasi yang sudah sedia ada. Saya tak mahu jadi Nujum Pak Belalang sebab saya memang tak tahu menilik langsung...bila disuruh meneka umur orang pun saya selalu kena marah sebab orang muda bila saya teka umurnya,  jadi umur orang tua. Manakala yang 'hampir' tua pula saya teka umurnya sebaya macam umur almarhum moyang saya...Astaghfirullahalaazim! Naya!!!
Seperti semua rakyat Malaysia yang lain , maupun rakyat negara lain seluruh dunia, saya yakin semuanya masih menaruh harapan agar MH730 masih selamat dan akan ditemui secepat mungkin insya allah. Cumanya, apa yang saya nak katakan dalam entri saya ini ialah sikap sesetengah pihak, terutamanya pihak media yang pada pendapat saya tak prihatin dengan kesedihan dan kesengsaraan yang sedang dialami oleh ahli-ahli keluarga penumpang dan kakitangan MH370 yang masih tidak diketahui nasib mereka.
Spekulasi-spekulasi yang dibuat dan ditulis di dalam suratkhabar, di dalam TV, di dalam Facebook, Twitter, WhatsApp dan sebagainya, hanya menambah bebanan  tekanan perasaan yang sudah sedia ada pada ahli-ahli keluarga mereka yang terlibat. Mengetahui yang orang-orang yang mereka sayangi belum tentu lagi nasib mereka, samada masih hidup atau mati, sudah cukup menyedihkan dan membimbangkan mereka, mengapa perlu ditambah lagi?Lihatlah wajah-wajah mereka ini, bak kata pepatah : berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Biarlah pihak yang berkuasa menjalankan tugasan mereka ikut prosedur yang telah ada, jangan pula kita memberi tekanan dengan membuat spekulasi sendiri dan kemudian menyebarkannya pula di sana sini. Yang 'seronoknya', tiba-tiba ramai pula yang jadi 'PAKAR' dalam pelbagai bidang, bak kata seorang sahabat saya : kat Malaysia ni ada ramai KEYBOARD WARRIORS ber'mazhab SYEIKH GOOGLE'!!! Astaghfirullahalaazim!
Letaklah diri kita di tempat setiap ahli keluarga penumpang-penumpang dan kakitangan MH370, cubalah rasai dan fahami kesedihan dan kerisauan mereka. Sekiranya kita berada di tempat mereka, bagaimana perasaan kita bila membaca semua spekulasi-spekulasi (malah ada juga kata-kata celaan yang ditulis) mengenai orang-orang yang kita sayangi itu? 
 

Dan pada pihak-pihak media, tolonglah prihatin. Jangan hanya kerana ingin mendapatkan cerita dan berita terkini dan sensasi untuk dipaparkan bagi melariskan suratkhabar/TV tempat kalian bekerja, kalian 'batukan' hati dan perasaan kalian. Menyerbu dan memburu ahli keluarga penumpang dan kakitangan MH370 tanpa ada rasa belas kasihan. Astaghfirullahalaazim! HENTIKANLAH!Ada baiknya kalau kita semua...semua sekali, memohon keampunan dari Allah dan meminta Allah memudahkan segala urusan pencarian MH370 ni insya allah. Allah sahaja yang Maha Mengetahui akan apa yang sebenarnya terjadi, Allah yang telah menghantar ujian ini kepada kita semua, maka pada Allah sahajalah selayaknya kita mohon petunjuk dan penyelesaiannya.
Acap Zahari's photo.


No comments:

Post a Comment